Het Schoolparlement

Jonge kinderen hebben op een hele eigen manier een mening over hun omgeving. Het is verrassend om te horen welke ideeën ze hebben, hoe ze problemen benoemen en oplossingen zien. Op De Mijlpaal praten de leerlingen regelmatig met de directeur van de school over het onderwijs en de omgeving waarin dit plaats vindt. Zij hebben zitting in het Schoolparlement. Aan het begin van ieder nieuw schooljaar kunnen de leerlingen van groep 5 t/m 8 zich kandidaat stellen. Ze voeren een verkiezingscampagne en in de groepen wordt gestemd. De gekozen leerlingen komen regelmatig bij elkaar om schoolzaken te bespreken. Eén ouder begeleidt ze daarbij. Tijdens de kringgesprekken in de eigen stamgroep worden onderwerpen verzameld voor de vergadering en na afloop worden bevindingen en/of oplossingen teruggekoppeld aan de klasgenoten. Actuele gespreksonderwerpen zijn o.a. boeiende leesboeken, frisse toiletten en voetballen op het schoolplein. Naast de overlegbijeenkomsten vervullen de leden van het Schoolparlement ook een representatieve rol. Ze ontvangen Sinterklaas op school, hebben tijdens de open avond een kraampje met activiteiten om zich bekend te maken en waar dit passend is krijgen zij een rol bij het openen of afsluiten van projecten. Op deze manier leren kinderen al jong om kritisch te zijn en mede verantwoordelijk te zijn voor hun omgeving. We willen er mee bereiken dat zij zich ontwikkelen tot sociale, actieve  en betrokken burgers.

Dit bericht is geplaatst in Home, zonder categorie. Bookmark de permalink.